Buz Çatlağı kurtarması No. 2: Durumu Değerlendirmek İçin Çatlak Kenarına Erişmek
Çatlak kurtarması no. 2: durumu değerlendirmek için çatlak kenarına erişmek
Düşme durdurulduktan ve kazazedenin ağırlığı ankraja aktarıldıktan sonra, çekmeye başlamadan önce kazazedenin durumunu değerlendirmek için çatlak kenarına erişmek gerekir.
Yüzeydeki kişi, “kurtarıcı” her zaman ankraja bağlanmalıdır. İkinci bir ankraj oluşturmak mümkün değilse, kurtarıcı kazazede aynı ankrajı kullanabilir. Bir düşme durumunda ankrajı zayıflatabilecek bir şok yükünü önlemek için kurtarıcının hareketleri ip yüklüyken yapılmalıdır.
Kazazede ipinde otomatik kilitlenen bir düğüm ile hareket etmek
İpin “kurtarıcı tarafı” çok kısaysa, kazazede tarafındaki gergin ip üzerinde otomatik kilitlenen bir düğüm ile hareket etmek mümkündür. Kurtarıcı ankraja döndükten sonra mümkün olan en kısa sürede tekrar ankraja bağlanmalıdır.
Uyarı: bu durumda, kurtarıcı düşerse, örneğin çatlak ağzı çökerse, her iki dağcı da aynı iple tutulur. Sistem üzerindeki gerilmeler önemli olacaktır (ankraj + kilitli makara)
– Ankraj koparak iki tırmanıcının da düşmesine sebep olabilir.
– Ankraj tutarsa, ip MICRO TRAXION’un dişlerinden özellikle de inceyse zarar görebilir ya da kopabilir. (Sonuçları dokümanın sonunda görebilirsiniz)
Otomatik kilitlenen bir düğüm ile kurtarıcının ipinde hareket etmek
Otomatik kilit, kurtarıcının ipinin uzunluğunun ipin çözülmesine gerek kalmadan sürekli olarak ayarlanabilmesini sağlar.
Etiketler: Dağcılık, Buz, Tırmanış
Ocak 05, 2023
Listeye dön